Google Suite Free legacy wordt stopgezet, upgraden naar Google Workspace? Schakel het advies van Noëll in

Google kondigde op 20 januari 2022 aan dat bestaande Google Suite Free legacy gebruikers vanaf 1 juli 2022 moeten gaan betalen. Iedereen die niet vóór 1 mei 2022 vrijwillig overstapt, wordt door Google automatisch overgezet naar het Google Workspace pakket dat het ‘best’ bij je huidige situatie past. Heb je per ongeluk Mobile Device Management (MDM) ingeschakeld, dan wordt je automatisch op het duurdere Business Standard abonnement geabonneerd, terwijl je met het Business Starter abonnement prima uit de voeten kunt. Dat kunnen wij beter! Noëll, beter bekend als de Google Workspace architect, kan in twee sessies van 30 minuten gratis met jou kijken hoe je zoveel mogelijk op je abonnementskosten bespaart. Bijvoorbeeld te adviseren om mailboxen samen te voegen, gebruik te maken van Cloud Identity Free en door MDM uit te schakelen.

1 Wat zijn voorbeelden van een efficiëntere Google Suite Free inrichting?

Stel je hebt voor elke inbox een apart account, dan kunnen wij dit voor je samenvoegen door met aliassen en groepen te werken. Vervolgens kunnen we dat samen met jou toewijzen aan de juiste personen binnen de organisatie.

1.1 Wat kost het efficiënter inrichten van Google Workspace?

google bij de Google Workspace specialist

Noëll geeft je gratis advies in 2 sessies van 30 minuten. Voor het doorvoeren van dat advies kun je zelf aan de slag, of ons inhuren (24€/blok). Het doel is om zoveel mogelijk op de abonnementskosten te besparen.

De prijs per maand wordt bepaald door twee variabelen:
Abonnement x aantal gebruikers

Stel je voor dat Google jouw Google Suite Free abonnement overzet op het Google Workspace Business Plus abonnement, dan betaal je voortaan €20.70 (of €17.25 bij een jaarcontract) per persoon per maand. Aan Noëll de taak om ervoor te zorgen dat je met het Business Standard (€13.80 (of €11.50 bij een jaarcontract)/gebruiker/maand) of beter: het Business Starter (€6.90 (of €5.70 bij een jaarcontract)/gebruiker/maand), voldoende hebt. Ondertussen kijken we samen met jou of het aantal gebruikers omlaag kan, bijvoorbeeld door mailboxen samen te voegen, met aliassen en door met groepen te werken.

2. Wanneer moet ik overstappen naar Google Workspace?

Vanaf 1 juli 2022 moet je voor het abonnement gaan betalen, zoals in de blogpost van Google toegelicht. Je doet er goed aan om tenminste één maand voor die tijd contact met ons op te nemen, zodat Noëll de inrichting van je Google Suite Free organisatie met jou kan doornemen.

2.1 Wat is het commerciële belang van Noëll?

Goede vraag; als Google Partner zijn we gebaat bij meer omzet. Want voor elke organisatie dat via ons gebruik maakt van Google Workspace krijgen wij een kleine commissie. Maar als je genoeg omzet hebt, dan verschuift dat streven naar tevreden klanten. En de praktijk bewijst dat tevreden klanten meer waard zijn: ze betalen sneller, zijn vriendelijker, het contact is beter en de samenwerking is prettiger. Zoals Peter Gillers zegt: “Massa is kassa”, en dat klopt. Daarnaast is het een rigoureuze beslissing om Google Suite Free organisaties in één keer €6.90 (of €5.70 bij een jaarcontract) per gebruiker per maand te laten betalen; laat staan dat sommige organisaties €20.70 (of €17.25 bij een jaarcontract) per gebruiker per maand moeten betalen. Dat kan beter, goedkoper en efficiënter. En daar helpt Noëll jullie graag bij.

3 Kan ik Google Suite Free opzeggen?

Ja. Je kunt Google Suite opzeggen door naar deze pagina te gaan. Houd er rekening mee dat je bij het opzeggen van Google Suite, al je bestanden, afspraken, mailadressen, contactpersonen, YouTube accounts, Play Store aankopen, Data Studio sheets, Google Analytics properties, Search Console statistieken en foto’s worden verwijderd. Wil je dat voorkomen? Maak dan eerst een back-up van al je Google Suite Free accounts met een Google Takeout. Zo een Google Takeout voer je per account uit. Met andere woorden: je moet in elk Google Suite account inloggen, de Google Takeout uitvoeren en dat archief goed op je eigen computer, in Dropbox, Transip Stack, AWS S3, Azure File Share of NAS bewaren. Daarna kun je de Google Suite organisatie opzeggen. Let wel dat jij je Google Play Store aankopen dan voorgoed kwijt bent. Om dat te voorkomen, kun je – na het maken van een Takeout, – ook een Cloud Identity Free abonnement afnemen, zodat je inloggegevens blijven werken. Op die manier blijven je Google Play Store aankopen bewaard, blijf je toegang houden tot Analytics, YouTube, AdWords en Data Studio properties, maar heb je geen toegang meer tot Gmail, Agenda, Drive, Meet en je contactpersonen.

Hoe zet ik mijn YouTube account en Google Analytics properties over?
YouTube accounts kun je overzetten naar merkaccounts en die merkaccounts kun je delen met je gratis Gmail account.  een YouTube account kun je niet via Google Takeout back-uppen. Dat geldt ook voor Google Analytics. Zo een Google Analytics property moet je eerst opnieuw delen.

4 Hoe vraag ik gratis advies aan?

Wil je weten wat voor jou handig is? Noëll kijkt gratis met je mee en komt met een uitvoerbaar plan. Daarna kun je ervoor kiezen om dat plan zelf uit te voeren, of door Noëll uit te laten voeren. Je krijgt vooraf een kostenopgave voor de werkzaamheden. Stuur Noëll een WhatsApp bericht of e-mail om het eerste, gratis gesprek van 30 minuten te plannen.